Przez wielu określana jako „masło dla wegan” pasta z orzechów nerkowca, to produkt o znacznie szerszym zastosowaniu. Bogata w wiele witam oraz minerałów – stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Naturalnie słodka oraz kremowa podbiła już żołądki tysięcy osób na całym świecie. W czym tkwi jej fenomen? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Orzechy nerkowca – jedne z najcenniejszych orzechów świata
Orzechy nerkowca są niezwykłe pod wieloma względami. Na uwagę zasługuje m.in. sposób, w jaki rosną one na drzewach, skąd również wzięła się ich nazwa. Te przypominające nerkę orzechy wyrastają bowiem od spodu owocu podobnego kształtem do jabłka. Co więcej, z każdego z nich może wyrosnąć tylko jeden orzeszek. Dlatego też ich uprawa jest niezwykle długim i żmudnym procesem. W dodatku wymagają one przetworzenia – orzechy nerkowca zawierają bowiem urushiol, który ma działanie toksyczne. Z tego też względu przy ich uprawach nie chce pracować wielu ludzi. Kontakt z tą toksyną może stać się przyczyną powstawania przykrych oparzeń oraz pęcherzy. Stąd też stały się one jednymi z droższych orzechów na świecie – ich kilogram kosztuje w hurcie ok. 40 zł. To 7 razy więcej niż w przypadku fistaszków! Mimo to orzechy te pokochały miliony ludzi na całym świecie. Wszystko za sprawa ich niezwykłego smaku oraz właściwości odżywczych.
Pasta z orzechów nerkowca – właściwości i wartości odżywcze
Produkty z orzechów nerkowca, np. pasty do smarowania, są źródłem wielu cennych substancji. Zawierają one m.in. witaminę B6, C, E, K oraz inne substancje – niacynę, ryboflawinę, tiaminę oraz kwas foliowy. Ponadto stanowią one źródło minerałów takich jak magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, fosfor itp. Wspomniana pasta zawiera w swoim składzie również wielonienasyconych kwasy tłuszczowe, które są zdrowe dla organizmu. Tym samym produkt ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Spożywana regularnie wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, poprawia kondycje włosów, skóry i paznokci, wzmacnia odporność, poprawia wzrok oraz wpływa na stan zębów i kości. Z tego tez powodu jest ona polecana osobom, które znajdują się na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto jej spożywanie zaleca się także osobom z nadciśnieniem oraz dzieciom.
Ile kalorii ma pasta z nerkowców?
Pasta z orzechów nerkowca to bardzo cenny dodatek do posiłków. W 100 g zawiera ona ok. 4,6 g błonnika, który dodaje energii oraz zapewnia poczucia sytości na wiele godzin. Ponadto zawiera ona również ok. 10 g białka, ok. 50 g tłuszczu oraz ok. 21 g węglowodanów, co łącznie daje nam 614 kcal na każde spożyte 100 g pasty. Warto również zaznaczyć, że produkt ten posiada mniej tłuszczy niż tradycyjne masło.
Pasta z nerkowców a indeks glikemiczny
Mimo dużej zawartości zdrowych tłuszczy, orzechy nerkowca nie zawierają w sobie wielu węglowodanów. Ich indeks glikemiczny wynosi 15, przez co pasta z nerkowców jest polecana do stosowania m.in. osobom na diecie ketogenicznej oraz cukrzycy. Co więcej, orzechy nerkowca korzystnie wpływają na wchłanianie glukozy przez komórki mięśni, ani nie powodują gwałtownych skoków insuliny. Z tego też względu uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów świata.
Pasta z nerkowców – zastosowanie
Tego typu produkt ma bardzo szerokie zastosowanie. Można jej używać m.in. do kanapek, deserów, jak i dań obiadowych. Pasta z orzechów nerkowca stanowi również bazę wielu dań kuchni orientalnej, np. curry, zup, falafela, hummusu, noodli z warzywami oraz wielu innych potraw. Z kolei w cukiernictwie można ją wykorzystać do stworzenia ciast, muffinek, serników i innych wypieków.
Pasta z orzechów nerkowca a walory zdrowotne
Orzechy nerkowca są doskonałym źródłem białka, z tego tez względu są rekomendowane wegetarianom i weganom. W rzeczywistości jednak produkty z nich stworzone, w tym pasta z nerkowców, obniżają ciśnienie tętnicze. Z tego tez względu poleca się je osobom cierpiącym na nadciśnienie. Badania kliniczne dowodzą również, że orzechy nerkowca zapobiegają podnoszeniu się poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu. Tym samym produkty te korzystnie wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ponadto zawierają one duże ilości selenu, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że ich częste spożywanie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Na końcu warto również wspomnieć, że pasta z orzechów nerkowca niweluje ryzyko powstawania kamieni żółciowych.
Pyszną pastę z orzechów nerkowca (100%) znajdziesz m.in. w ofercie sklepu internetowego Pi-NUTS. Zdrowe produkty spożywcze, w niskich cenach!